Property Management

Kako je nastao i šta je Property Management?

Malo istorije i podesćanja kako je sve počelo ne može da škodi.
Naime, krajem 20-ih i početkom 30-ih godina prošlog veka, u vreme ekonomske krize u Sjedinjenim Državama, investicioni fondovi, finansijske institucije i banke preko noći su se našle u posedu velikog broja rezidencijalnih i komercijalnih nekretnina, što ih je dovelo u nezavidan položaj rukovođenja  i staranja o ovim velikim vrednostima.

Vrlo brzo su shvatili da je,vođenje računa u smislu održavanja, iznajmljivanja i izmirivanja redovnih troškova, obaveza koja zahteva profesionalan pristup očuvanja vrednosti i prihoda.
Banke i finansijske institucije počele su da angažuju LJUDE OD POVERENJA čiji zadatak je bio da preuzmu na sebe kompletno staranje o nekretninama. Ovo se ispostavilo kao pun pogodak i zahvaljujući ekonosmkoj krizi rodilo se novo zanimanje Property Manager.

Danas, Property Management predstavlja upravljanje i nadzor nad imovinom od strane Property Managera u ime vlasnika imovine. Generalno, vlasnik imovine angažuje kompaniju koja se bavi ovom specifičnom vrstom usluge.

Property Management kompanija se bavi svakodnevnim upravljanjem poverene imovine i služi kao veza između vlasnika i svih stanara (bilo da su u pitanju rezidencijalni ili komarcijalni objekti).
Odnos investitora i Property menadžera jasno se definišu ugovorom koji tačno određuje poslove koje će Property Manager obavljati u ime vlasnika imovine.

Property Management je u tom smislu idealno rešenje za svakog investitora jer se Property Management kompanije angažovanjem svojih menadžera, direktno uključuju u upravljanje i nadzor nad imovinom investitora, kroz čitavu seriju administrativno-operativnih poslova, za koje su profesionalno obučeni.
Trenutna situacija u Srbiji je takva da zbog zakonskih regulativa i odnosa na tržištu nekretnina, vrlo mali broj kompanija može da ponudi profesionalni Property Management.

Obaveze Property Managera obuhvataju širok spektar usluga od planiranja budžeta, real estate-a, nadzora nad održavanjem i popravkama pa sve do prikupljanja prihoda proisteklih izdavanjem nekretnina.
Dva osnovna tipa upravljanja imovinom su upravljanje KOMERCIJALNOM i STAMBENOM imovinom.
Menadžment komercijalne imovine podrazumeva nadzor industrijskih ili komercijalnih nekretnina, kao što su poslovne zgrade, prodajni prostori ili upravljanje nad industrijskim i skladišnim objektima.

Ukoliko želite da saznate više o Property Management uslugama kliknite ovde